کتاب آموزش درس ذخیره و بازیابی اطلاعات
کتاب آموزش درس ذخیره و بازیابی اطلاعات
یکی از درس های رشته نرم افزار کامپیوتر ، درس ذخیره و بازیابی اطلاعات هست درسی که باید با دقت هر چه تمام تر آن را مطالعه کرد در این پست کتابی را آماده کردیم که میتواند منبع خوبی برای یادگیری این درس باشد این کتاب در قالب ۱۵۰ صفحه نگارش شده است لازم به ذکر است که در درس ذخیره و بازیابی اطلاعات معماری روش ذخیره سازی، پیکربندی ورودی / خروجی، عملکرد دیسک و سامانه های ذخیره ساز، پیکربندی دیسک، تکنیک های ورودی / خروجی رسانه ها، مفهوم سیستم فایل، شاخص بندی و درهم سازی مورد بحث قرار می گیرد.
بازیابی اطلاعات چیست ؟
بازیابی اطلاعات (به انگلیسی: Information Retrieval) به فناوری و دانش پیچیدهٔ جستجو و استخراج اطلاعات، دادهها، فرادادهها در انواع گوناگون منابع اطلاعاتی مثل بانک اسناد، مجموعهای از تصاویر، و وب گفته میشود.
با افزایش روزافزون حجم اطلاعات ذخیره شده در منابع قابل دسترس و گوناگون، فرایند بازیابی و استخراج اطلاعات اهمیت ویژهای یافته است. اطلاعات مورد نظر ممکن است شامل هر نوع منبعی مانند متن، تصویر، صوت و ویدئو باشد. بر خلاف پایگاه دادهها، اطلاعات ذخیره شده در منابع اطلاعاتی بزرگ مانند وب و زیرمجموعههای آن مانند شبکههای اجتماعی از ساختار مشخصی پیروی نمیکنند و عموماً دارای معانی تعریف شده و مشخصی نیستند. هدف بازیابی اطلاعات در چنین شرایطی، کمک به کاربر برای یافتن اطلاعات مورد نظر در انبوهی از اطلاعات ساختارنایافته است.
جستجوگرهای گوگل، یاهو و بینگ سه نمونه از پراستفادهترین سیستمهای بازیابی اطلاعات هستند که به کاربران برای بازیابی اطلاعات متنی، تصویری، ویدئویی و غیره کمک میکنند.
«بازیابی اطلاعات» در برخی منابع فارسی به اشتباه به جای ذخیره و بازیابی دادهها که به معنای دانش شناخت رسانههای ذخیرهسازی فیزیکی است، به کار رفته است.
تفاوت بازیابی داده و بازیابی اطلاعات :
بین بازیابی اطلاعات و بازیابی داده تفاوتهای زیادی وجود دارد. دادهها ابهام ندارند، اما اطلاعات نیاز به تفسیر دارد و در نتیجه مبهم میشوند. سیستمی که برای بازیابی داده طراحی شده نیازی به رفع این ابهامها ندارد، اما در سیستم بازیابی اطلاعات باید هر چه بهتر اطلاعات را مدل کرد تا ابهام در درک اطلاعات توسط سیستم کمتر شوند. به همین علت بر خلاف سیستمهای بازیابی داده که در آن کارایی سیستم از نظر سرعت و فضا به عنوان معیار ارزیابی در نظر گرفته میشود، در سیستمهای بازیابی اطلاعات، معیار دقت (precision) و بازخوانی (recall) و معیارهایی شبیه به آنها به عنوان معیارهای اصلی ارزیابی به کار میروند.